Trøndelag Villsaulag Livdyrkurs

Søndag 22 september ble det holdt Livdyrkurs i Åfjord via Trøndelag Villsaulag (TVL).

Leder i Trøndelag villsaulag hadde tatt på seg oppgaven og holde et enkelt kurs for Trøndelag villsaulag sine medlemmer.

Vi var så heldige og få låne dyra i flokken til Lisbeth Botnan (kasserer i TVL) og samboer Torgeir Flenstad i Åfjord.

Søndag formiddag sto 17 spente deltakere og en stk nervøs kursholder Klare til start.

I første runde tok vi for oss saulamma. Vi startet med å se på bein. Her fikk alle medlemmer et ut skrevet hefte som vist med bilde hva som er riktig beinstilling og eksempel på feil stillinger. Det ble også vist på dyra. Etter at vi var ferdig med å gå igjennom eksteriør. Gikk vi over på rasestandaren. Her ble det vist eksempel på bra dyr og ikke fult så bra dyr. Det ble stilt mange gode spørsmål av deltakerne pluss at det ble litt diskusjon. Noe som vi liker svært godt. 😊

 

Når vi var mer eller mindre ferdig med å se på søylamma tok vi pause med kaffe og kaker. Det ble også  diskutert villsau og det ble utvekslet nye bekjentskaper i Villsau miljøet. Da de som hadde møtt opp kom  fra ganske spredt rundt omkring i Trøndelag.

I runde 2 var det værlamma som skulle under lupen. Her gikk vi gjennom det samme som på Søyelamma, men i tillegg kom det inn et par ‘’kuler’’ som skulle sjekkes og større horn.

På det rasetypiske skulle ragg og manke vurderes. Heldigvis var det ragg og manke på dyra så vi fikk se eksempel på dette også.

Fin bredde på horna på denne karen

Ved 16 tiden rundet vi av og avsluttet kurset. Alle var ivrige på å komme seg hjem og se over flokken sin. Og var litt bedre utrustet til å plukke ut egne livdyr i egen flokk. 

 

Den korteste spælen som ble målt på dagen

Voksen søyer og søylam


Kommentarer