Hausten er høgsesong for kjøp og sal av livdyr, og styret i NVL har vedteke at vi skal publisere rettleiande prisar som kan hjelpe medlemmane. Vi utfordra eit utval i Haugaland Villsaulag til å sjå på saka, og kan no presantere resultatet.
Anbefaling fra utvalg i Haugaland Villsaulag:
Alle prisar er eks mva.
Saulam kr. 1 500 Min. 25 kilo levende vekt.
Værlam kr. 2 200 Bør være minst 30 kilo.
Sau fjorlam kr. 2 000 – 2 500
Risbit (1 ½ år
vær) kr. 2 500
Voksen vær kr. 2 500
Voksen sau kr. 500 –
2 000
Dersom
værlammet er kåra, så kan det være aktuelt å legge til kostnaden med kåring.
Tre heldige vêrlam som var plukka ut til bruk i avl - Foto: Daniel Fjørtoft |
Vi har
inkludert årets slaktetilskudd på kr. 250 i disse prisene. Ellers er det tatt
hensyn til slakteverdi med alle mulige tillegg + tillegg for liv.
Vi understreker
at dette er veiledende. Mindre lam bør kanskje koste noe mindre, og ekstra
store og flotte noe mer.
Når det
gjelder pris på sau, så må denne variere mye alt etter om sauen er ung og har
mange produksjonsår framfor seg, eller gammel og snart må utrangeres.
Vær oppmerksom
på at det averteres flere risbiter til salgs som kan være overvintra blålam
(ikke slaktemodne) fra i fjor. Slike bør man ikke kjøpe. Sikreste risbitkjøp er
en som ble kåra som lam, eller fra en du kjenner som ikke lurer på deg et dårlig
lam fra i fjor.
Prisene må
også variere noe alt etter når på året salget foregår. Dersom selger har part
og fôra sauen fram mot nyttår, er den sjølsagt mer verd enn en som blir solgt
tidlig på høsten.
Vikedal
19.09.2016
Asbjørn
Høiland, villsaubonde
Ove Stumo,
leder Haugaland Villsaulag og styremedlem NVL
Reidar
Christiansen, redaktør av Villsauen
Norsk Villsaulag vil samstundes oppmode alle om å nytte rasestandarden for gamalnorsk sau som rettleiing når dei skal kjøpe og selje livdyr.
Kommentarer
Legg inn en kommentar